Kort (geografi) - Vis (by) (Town of Vis)

Vis (Town of Vis)
Vis (italiensk: Lissa) er en by på øen Vis i Adriaterhavet i det sydlige Kroatien. Befolkningstallet var 1.934 i 2011. Byen er sæde for kommunen af samme navn, en af øens to kommuner (den anden er Komiža). Begge hører administrativt til amtet Split-Dalmatia.

Vis blev etableret i det 4. århundrede før vores tidsregning, som den græske polis Issa, en koloni fra Siracusa, Sicilien (som i sig selv var en koloni fra Korinth). Dionysius den Ældre, datidens tyran i Syrakus, grundlagde kolonien Issa for at kontrollere skibsfarten i Adriaterhavet. Oldtidens Issa udviklede sig som økonomisk og urbant centrum ved den dalmatiske kyst, og byen fungerede også som en militær base. Byen etablerede flere kolonier, som Aspálathos, moderne Split (nu den største by i Dalmatien), Epidauros (Stobreč) og Tragurion (Trogir). Issa fungerede som en uafhængig polis indtil den 1. århundrede før vores tidsregning, da byen blev erobret af Romerriget. Efter den romerske erobring mistede Issa sin betydning indtil den sene Middelalder, hvor den blev nævnt i flere historiske kilder.

"Issa" menes at have betydet "spa'er" på illyrisk, da der var store bade her i romertiden. Den samme rod er set i navne på andre kroatiske steder, der havde store romerske bade (og derfor sandsynligvis også kilder, der mentes af de indfødte illyrere at have helbredende egenskaber): Daruvar blev kaldt "Balissa" og Varaždinske Toplice blev kaldt "Iasa".

 
Kort (geografi) - Vis (Town of Vis)
Kort (geografi)
Land - Kroatien
Valuta / Sprog  
ISO Valuta Symbol Betydende cifre
HRK Kroatiske kuna (Croatian kuna) kn 2
ISO Sprog
HR Kroatisk (Croatian language)
SR Serbisk (Serbian language)
Kvarter (by) - Land  
  •  Bosnien-Hercegovina 
  •  Montenegro 
  •  Serbien 
  •  Slovenien 
  •  Ungarn 
Subnational enhed
By, Landsby,...
 Vis